Јуанот најценет во светот - Bits of insurance

Јуанот најценет во светот

juan

Според методот на пресметување на вредноста на валутата “Дојче банк”, кинескиот јуан во моментов е највредната валута во светот.

juan valuta

Нивниот метод ги комбинира вредностите на капиталните и трговските текови (вклучувајќи ја паритетот на куповната моќ), кои, според нив, обезбедуваат поцелосна слика од проценката на секој од овие показатели.

Дојче банк верува дека нивната методологија дава добар увид во предвидувањата за идните долгорочни валутни движења.

По јуни, највредните валути во тоа време се тајландската, јужнокорејскиот победник и чешката круна. Меѓу неоправдано скапи се доларот и еврото. На другиот крај од спектарот, најевтина и највредна е турската лира, мексиканската и колумбиската пезоси, а ефтината е  и шведската круна, британската фунта и швајцарскиот франк.